Aile Hukuku Nedir?

Aile Hukuku Nedir?

Aile Hukuku Nedir?

Aile hukuku nedir hakkında tarafımıza sıklıkla sorulan soruları aşağıdaki şekilde paylaşıyoruz. Bu sorular; kadının gördüğü fiziksel, sözlü ve duygusal şiddetin yaşanmış örnekleridir. Eril şiddetin son bulması, kadın ve erkeğin bilinçlenmesi ile mümkün. Bu sorumluluk başkalarının değil; sizin ve bizim.

Bu doğrultuda Aile Mahkemeleri’ nde uygulanan kadın yararına yorum ilkesi ise uygulama açısından değerli ve denkleştirici adaletin bir gereğidir. Ancak bu ilkenin Yargıç tarafından doğru değerlendirilmesi ve taraf çıkarlarının dengelenmesi de önemlidir.

Zira madalyonun diğer tarafından bakıldığında bu ilke haklı olan erkek tarafın, durum ne olursa olsun yargılamada haksız bulunan olmasına neden olmamalıdır. Adaletin tecellisi ve adalet terazisinin dengelenmesi, işin ehli hukukçularla mümkündür.

SORULAR

SORU: Eşimle evleneli henüz 1 sene dolmadı ancak anlaşamıyoruz. Her ikimiz de boşanmak istiyoruz. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP:

– Anlaşmalı boşanmanız henüz 1 seneyi doldurmadığınızdan 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu madde 166/3 uyarınca mümkün değildir. Kanun koyucu söz konusu hükümde

“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.” diyerek, evliliğin gidişatını değerlendirmek ve ani kararla çiftlerin ayrılmamaları adına 1 yıllık süre öngörmüştür.

– O halde boşanmak konusunda kararlıysanız davanızı, şiddetli geçimsizlik nedeniyle çekişmeli boşanma davası olarak açmalı, anlaşamadığınıza dair delil ve tanıklarınızı bildirmeniz gerekmektedir.

SORU : Eşimin telefonunda bir cep telefonu numarasına atılmış olan samimi mesajlar gördüm. Ayrıca eşimin WhatsApp üzerinde de bu numara ile çok fazla mesajlaştıklarını tespit ettim. Ancak eşim ile tartışmamız sonrası eşim tüm mesaj içeriğini sildi. Mahkeme kararıyla WhatsApp konuşma içeriğine ulaşabilir miyim?

CEVAP:

– Cep telefonundan gönderilen kısa mesaj içeriği ve WhatsApp içeriği ilgili Gsm operatörlerinden celp edilememektedir. İcerik depolama sistemi Gsm operatörlerinde normal şartlar altında yok.

– Buna karşılık o numara ile görüşme yoğunluğu ve saatleri sadakatsizlik konusunda eşiniz aleyhine delil olabilecektir.

SORU: Eşim ile anlaşamıyoruz. Son tartışmamızda beni dövdü, hakaret etti. Çocuğumu da yanıma alıp babamın evine yerleştim. Hemen ertesi gün beni arayarak eve dönmemi istedi, dönmez isem beni öldüreceğini söyleyerek tehdit ediyor. Eşimden boşanmak istiyorum. Ancak çalışmadığım için çok zor durumdayım ve çocuğuma bakamıyorum. Eşimin maddi durumu iyi. Ayrıca üstüne bir evi var, o evi almak istiyorum. Ne yapmam lazım lütfen yardım edin?

CEVAP:

– Boşanma davası açarak sözlü ve fiili şiddet dolayısıyla MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT talep edebilirsiniz.

– 18 yaşındaki çocuğunuz ve asgari ücretten fazla geliriniz yok ise kendiniz için NAFAKA talep edebilirsiniz. 18 yaşından büyük ve öğrenim gören çocuğunuz ise kendisi dava açarak nafaka talep edebilir.

– Size şiddet uygulayan eşinizi en yakın karakol yahut Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek şikâyet etmelisiniz. Karakola gittiğinizde sizi hastaneye rapor almak üzere yönlendirecektir. Muhakkak darp raporu almalısınız. Hakaretlere ve tehditlere ilişkin de tanık göstererek şikâyetçi olmalısınız.

– Aile Mahkemesi’nden uzaklaştırma kararı talep edebilirsiniz. Böylelikle size ve çocuğunuza yaklaşmaktan imtina etmesini aksi takdirde ise hapis cezası almasını sağlayabilirsiniz.

– Ev için şartları var ise katkı/katılım payı hakkınız var.

SORU: Eşim ile anlaşamıyoruz. Ben boşanmak istiyorum ancak eşim boşanmak istemiyor. Boşanırsam 2 yaşındaki kızımı bana göstermemekle tehdit ediyor. Ayrıca çalışmadığım için çocuğumun geleceğinden endişe ediyorum. Bir şekilde kendi hayatımı kurabilecek olsam da çocuğumu göremezsem yaşayamam. Mahkeme, çalışmadığım için çocuğumun velayetini babasına verir mi?

CEVAP :

Boşanmaya sebep olan olaylarda eşinizin sizden fazla kusurlu olması ve asgari ücretten fazla geliriniz olmaması şartlarıyla eşinizden kendiniz için TürkMedeni Kanunu madde 169 uyarınca tedbir nafakası ve madde 175 uyarınca yoksulluk nafakası talep edebilirsiniz.

2 yaşındaki çocuğunuzun velayetinin size verilmesi talebiyle birlikte çocuğunuz için de Türk Medeni Kanunu madde 169 uyarınca tedbir nafakası ve madde 182 uyarınca iştirak nafakası talep etmelisiniz.

Çalışmamanız tek başına velayetin karşı tarafa verilmesi için bir neden olamaz. Özellikle 2 yaşındaki çocuğun annenin bakım ve gözetimine ihtiyacının babasından daha fazla olduğu uygulamada kabul görmektedir.

SORU : Eşim ile 4 senedir ayrıyız. Çocuğumun annesi bu süreçte çocuğumu bana göstermedi. Birkaç defa icra vasıtasıyla çocuğumu teslim almaya gittiğimde dahi çocuğu kaçırmaya uğraştı. Çocuğumu göremiyorum. Kanuni haklarım nelerdir? (İzmir’den Yıldırım Bey)

CEVAP :

Çocuk teslimine muhalefet etmek İİK. md. 341 uyarınca suçtur. Uygulamada İİK md. 341’in uygulaması ile alakalı çokça sıkıntı yaşanmaktadır. Öte yandan daha çok babanın karşılaştığı icra vasıtasıyla çocuğu teslim alma mecburiyeti hem baba hem de çocuk için maddi ve manevi işkencedir. Mahkeme kararına rağmen babayla kişisel ilişkiyi engelleyen anneden velayet görevinin alınması gerekmektedir. Bu konuda emsal niteliğinde Yargıtay içtihatları bulunmaktadır. Kişisel ilişkinin engellenmesi nedeniyle velayet talebinde babanın süreklilik taşıyan çocuğu görme iradesine karşın annenin çocuğu göstermeme konusunda kararlı olduğu ispatlanmalıdır. Özellikle kişisel ilişkiyi engelleme nedeniyle İİK md. 341 uyarınca çocuk teslimine muhalefetten yapılacak şikâyet ve alınacak mahkûmiyet kararı velayeti elinde bulunduranın aleyhinde velayetin değiştirilmesi konusunda delil olacaktır.